Celem operacji jest opracowanie innowacyjnej technologii biofortyfikacji jodem i selenem w procesie uprawy szpinaku oraz przetwarzania szpinaku biofortyfikowanego.
W projekcie przeprowadzona będzie ocena wpływu biofortyfikacji jodem i selenem na kumulację tych pierwiastków w liściach szpinaku na tle innowacyjnego nawożenia dolistnego stymulatorem wzrostu, jak również na fluktuacje poziomu jodu i selenu w produktach przetworzonych takich jak szpinak blanszowany, mrożone brykiety szpinakowe i mrożone burgery warzywne z głównym wsadem szpinakowym. W wyniku opracowania innowacyjnej technologii powstanie linia innowacyjnych produktów na bazie szpinaku, biofortyfikowana jodem i selenem.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Cel główny osiągnięty zostanie poprzez realizację następujących celów pośrednich:
- zmiany w technologii nawożenia szpinaku w polu mają doprowadzić do wyprodukowania surowca biofortyfikowanego, przydatnego w przetwórstwie
- zmiany w technologii przetwarzania szpinaku mają doprowadzić do uzyskania takich metod przetwórstwa, w toku których nie zostanie utracony efekt biofortyfikacji w polu (np. jod i selen nie zostaną wypłukane), a jednocześnie produkt ostateczny będzie miał formę łatwą do uplasowania na rynku (mrożone brykiety, burgery).


Projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020. Działanie 16 „Współpraca”
Tytuł projektu: „Opracowanie i wdrożenie udoskonalonej zespolonej technologii, metod agrotechnicznych i technologicznych w kształtowaniu produktu końcowego na bazie biofortyfikowanych jodem i selenem liści szpinaku”
Numer umowy o przyznaniu pomocy: 00137.DDD.6509.00325.2022.09 z dnia 20.12.2023r.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
